INTEGREREN DOE JE SAMEN WEST BETUWE

  • is een initiatief van inwoners uit verschillende dorpen van de gemeente Geldermalsen en na de fusie ook gericht op West Betuwe

  • wil vluchtelingen die in onze gemeente of direct omgeving komen wonen een warm welkom heten en ze aan een basisinboedel helpen als dat nodig is

  • ondersteunt / organiseert activiteiten ter bevordering van de integratie in de lokale samenleving

  • heeft een opslagruimte in Standby 64 aan de Rijnstraat 64 in Geldermalsen

  • werkt nauw samen met VluchtelingenWerk Oost Nederland

ALGEMENE INFORMATIE OVER VLUCHTELINGEN

Wanneer ben je asielzoeker of vluchteling? Hoeveel vluchtelingen zijn er wereldwijd? Waar komen de meeste vluchtelingen in Nederland vandaan? Hieronder vind u een aantal websites en filmpjes met informatie hierover.

Vluchtelingen krijgen alles gratis

Feit of fabel?

Een vluchteling die een verblijfsvergunning heeft gekregen moet het asielzoekerscentrum verlaten zodra er ergens in een gemeente een huurwoning vrijkomt. Als er een woning is gevonden, wordt die kaal opgeleverd. Ze moeten dus helemaal van nul af aan beginnen. Daarom krijgen zij van de gemeente een inrichtingskrediet. De vluchteling kan met dit geld de meest basale benodigdheden voor het nieuwe huis aanschaffen, zoals een bed, bank, tafel, koelkast en stoelen. Maar ook verf, terpentine en kwasten. Het inrichtingskrediet is geen gift, maar een lening.

Vreemdeling, asielzoeker of vluchteling

In de krant lees je bijna elke dag wel iets over vreemdelingen, asielzoekers of vluchtelingen. De woorden asielzoeker, vreemdeling en vluchteling worden vaak door elkaar gebruikt. Maar ze betekenen allemaal wat anders. Voor we uitleggen wat asiel is, is het goed om de verschillen duidelijk te maken

  • Vreemdeling: Een vreemdeling is iemand die niet de Nederlandse nationaliteit heeft.

  • Asielzoeker: Een asielzoeker is een vreemdeling die zijn land heeft verlaten en bij de Nederlandse overheid een asielaanvraag indient.

  • Vluchteling: Een vluchteling is een asielzoeker die terecht bang is voor vervolging in zijn land. Hij krijgt een asielvergunning.

  • Nederlander: Als iemand 5 jaar met een asielvergunning in Nederland heeft gewoond en hij is goed geïntegreerd (spreekt Nederlands en kent de Nederlandse samenleving goed), dan kan hij de Nederlandse nationaliteit aanvragen.

Bron: IND

Anwar burgert in

Columns van een inburgerende vluchteling

De Syrische Koerd Anwar Manla Sadoon (25) is gevlucht voor de oorlog in zijn land. Hij woonde in vluchtelingenopvang De Koepel in Arnhem, nu verblijft hij bij een gastgezin. Voor De Gelderlander hield hij van week tot week zijn kennismaking met Nederland bij. "Dit is het goede land."

De verdeling van asielzoekers in Europa

Eerste helft 2015, bron: NOS / Eurostat

VNG Gemeenten Asielprocedure

Animatiefilmpje (dec. 2015) van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) over de assielprocedure.

Feiten en cijfers over vluchtelingen

Animatiefilmpje (jan. 2016) van Vluchtelingenwerk Nederland over feiten en cijfers over vluchtelingen.

15 vragen en antwoorden van De Correspondent

voor wie de draad kwijt is in het vluchtelingendebat

Miljoenen op de vlucht? Europa wordt overspoeld? In de wirwar aan nieuwsberichten over vluchtelingen zou het goed kunnen dat je het overzicht bent kwijtgeraakt. Daarom: de antwoorden op je voor de hand liggende, moeilijke en politiek incorrecte vragen.

Please reload